Videoconferinţa News.ro - RoInvest
15 octombrie 2020 10:00, Bucuresti

Despre eveniment

Videoconferinţă organizată în contextul consecinţelor economice ale pandemiei Covid-19 care îşi propune să susţină investiţiile ca antidot la o eventuală criză economică.

 

În perioadele de criză sunt necesare investiţii mari în economie pentru susţinerea PIB, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business şi să limiteze efectele economice şi sociale  ale restricţiilor din ultima perioadă.

La fel companiile private ar trebui să investească în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile.

 

Economia trebuie să meargă înainte, principalele obiective fiind încurajarea producţiei şi consumului, iar banii trebuie păstraţi pe cât posibil în România şi reinvestiţi aici. Nu este vorba despre naţionalism economic, ci de un pragmatism de criză care să ne ajute să o depăşim.

La eveniment ne propunem să discutăm planurile de investiţii ale statului şi ale companiilor private în actuala criză generată de epidemia de coronavirus pentru susţinerea dezvoltării afacerilor şi a economiei în general.

 

Redresarea investiţiilor începând cu semestrul II al acestui an – conform aşteptărilor –, este condiţionată de evoluţia cererii de consum şi a celei externe, precum şi de încrederea investitorilor şi de viteza de recuperare a ţărilor de origine a investiţiilor străine, dar şi de situaţia veniturilor/profiturilor firmelor şi de accesul acestora la finanţare în condiţii de costuri rezonabile.

 

Guvernul a anunţat un plan de relansare a economiei, luând în calcul şi crearea unui fond de investiţii deţinut în primă fază de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield. “Obiectivul meu este ca în maxim 5 ani România să depăşească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european şi venitul mediu pe care îl înregistrează cetăţenii la nivel european”, a afirmat Ludovic Orban.

 

Executivul susţine “creşterea accelerată” a investiţiilor publice în infrastructura de transport, energetică, de sănătate, de comunicaţii şi în toate tipurile de infrastructură care asigură suportul dezvoltării economice. Guvernul intenţionează să investească 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport rutier şi feroviar, dar şi prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare în Bucureşti şi în alte oraşe. 

 

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde de lei, în primul semestru din 2020, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul II 2020, investiţiile nete au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.

 

Companiile private nu renunţă la planurile de investiţii, însă le reevaluează în funcţie de domeniul în care activează, de potenţialul acestora în noul context şi de situaţia financiară a fiecărei companii în parte.

 

TEME DE DISCUŢIE

 • Programul guvernamental de investiţii în perioada crizei şi post-criză
 • Fonduri europene de aproape 80 de miliarde euro pentru România – cum atragem aceşti bani? Ce proiecte propunem? 
 • Investiţii în infrastructură. Principalele proiecte şi finanţarea lor
 • Impactul crizei Covid-19 asupra investiţiilor în România şi la nivel european
 • Capacitatea administrativă şi umană de a realiza proiecte pentru investiţii
 • Programe de sprijin pentru companii. Programul IMM Invest - evaluare şi perspective. Alte programe cu garanţii de stat 
 • Investiţiile străine în contextul crizei Covid-19
 • În ce domenii să investim în criză? 
 • Finanţări interne şi externe pentru sectorul privat. Fondurile de investiţii – soluţie pentru companii şi susţinerea economiei
 • Facilităţi economice şi fiscale pentru investiţii
 • Digitalizarea serviiciilor publice, factor important pentru investiţii
Eveniment LIVE pe Profit.ro TV, www.news.ro şi pe pagina de Facebook News.ro

Agenda

10:00 – 10:05

Cuvânt de deschidere - Cristian Dimitriu, Partener Plurivox

10:05 – 10:20

Cuvânt de deschidere

Ludovic Orban, Prim-Ministrul României
10:20 – 11:45

Panel I

Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene, Guvernul RomânieiLucian Bode, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Guvernul RomânieiRozalia Pal, Country and Financial Sector Analysis, Economics Department at the European Investment BankRamona Jurubiţă, Preşedinte, Consiliul Investitorilor Străini (FIC)Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat pentru Mediul de Afaceri în Ministerul Economiei Cristian Păun, Preşedinte, CA FMGCIMMDragoş Anastasiu, Preşedinte, Camera de Comerţ Romano-Germană, (AHK)
11:45 – 13:00

Panel II

Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România şi Republica Moldova, International Finance CorporationRudolf Vizental, CEO, Co-fondator, ROCA InvestmentsIonuţ Simion, Preşedinte, Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania)Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din RomâniaDragoş Roşca, Preşedinte, Romanian Business Leaders (RBL), CEO, Delta Asset InvestDragoş Anastasiu, Preşedinte, Camera de Comerţ Romano-Germană, (AHK)

Speakeri

Parteneri

 • Partener

 • Alpha Bank
 • CEC
 • Roca
 • Partener Media

 • Plurivox
 • PROFIT NEWS TV
 • Team Innovation Media

Locație

LIVE pe Profit News TV, www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro

Live

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la