Videoconferinţa News.ro - 
IMM-urile, oxigen pentru România - Ediţia a II-a
10 iunie 2021 10:00, Bucuresti

Despre eveniment

Videoconferinţă organizată în contextul consecinţelor economice ale pandemiei Covid-19 care îşi propune să susţină IMM-urile, care sunt oxigenul atât de necesar economiei României.

În perioadele de criză este necesară sprijinirea IMM-urilor pentru ca acestea să poată trece de perioadele dificile, dar şi să îşi dezvolte afacerile. Guvernul trebuie să fie principalul susţinător şi să acorde finanţare, precum şi să deschidă oportunităţi de business. Este important rolul pe care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM îl are în schemele de ajutor de stat şi în relaţia cu finanţatorii.

La rândul lor, IMM-urile ar trebui să investească în producţie pe care să o vândă, să se dezvolte inovativ, să caute finanţare la bănci, la bursă şi să încerce să iasă pe pieţe noi, interne, dar mai ales pe cele internaţionale.

La eveniment ne propunem să discutăm programele statului privind IMM-urile, sprijinul pe care FNGCIMM, băncile şi consultanţii îl pot da, precum şi soluţiile pentru noi modele de succes inovative şi pentru dezvoltarea afacerilor pe plan intern şi internaţional.  Vrem să facilităm dialogul între cei care pot sprijini IMM-urile şi antreprenori.

Rolul afacerilor mici şi mijlocii este cel mai important pentru ca România să aibă un model economic sustenabil, bazat pe încurajarea antreprenoriatului local.

Cu sub 30 de IMM-uri la mia de locuitori, România era anul trecut pe ultimele locuri în  Uniunea Europeană la indicatorul care arată nivelul oxigenului din economie.

IMM-urile sunt motorul economiei, însă, în astfel de situaţii cum este criza Covid-19, ele sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, lipsa unui capital financiar, structură de business, alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajaţii sau externă - furnizori, clienţi.

Aproape 61% dintre companiile private mici şi mijlocii din România şi-au redus activitatea în 2020, conform lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din România 2020".

80% dintre IMM-uri nu au o strategie financiară actualizată în contextul pandemiei, dinamică şi considerând scenarii multiple şi le lipseşte acel fond de rezervă pe care să se bazeze în lunile următoare. Implementarea strategiei de business 2021 depinde pentru o parte din IMM-uri de granturile guvernamentale şi alte măsuri economice, fiscale.

Deşi criza sanitar-economică a afectat peste jumătate dintre IMM-uri, sunt multe firme cu apetit pentru dezvoltare atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, precum şi antreprenori dispuşi să se reorienteze, să caute soluţii inovative şi finanţare pentru dezvoltare.

CONTEXT INTERNAŢIONAL:

  • Parlamentul European şi Comisia Europeană revizuiesc strategia UE privind IMM-urile, iau măsuri de sprijin şi alocă bani ţărilor membre în acest scop.
  • PE reaminteşte, într-o rezoluţie adoptată anul trecut, că IMM-urilor trebuie să li se pună la dispoziţie rapid lichidităţi, iar măsurile de recapitalizare a IMM-urilor ar trebui şi ele consolidate şi îndeamnă statele membre şi Comisia să abordeze problema plăţilor efectuate cu întârziere, care continuă să creeze probleme semnificative de lichidităţi pentru IMM-uri.
  • Totodată, PE reaminteşte că inovarea în cadrul IMM-urilor reprezintă un factor-cheie pentru productivitate şi creştere sustenabilă, deoarece poate contribui la rezolvarea provocărilor globale şi societale şi poate genera condiţii de muncă mai bune şi că dezvoltarea tehnologică şi digitalizarea sporesc oportunităţile IMM-urilor de a inova şi prospera, accelerând răspândirea cunoştinţelor şi apariţia de noi modele de afaceri şi sporind capacitatea acestora de a se extinde mai rapid. De aceea, PE subliniază importanţa unor politici publice specifice pentru a sprijini nevoile orizontale legate de procesele de transformare digitală în microîntreprinderi şi IMM-uri.

CONTEXT INTERN:

MĂSURI INOVATIVE PENTRU IMM DIN PROGRAMUL DE GUVERNARE:

  • Crearea unei interfeţe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să fie toate oportunităţile de finanţare existente (naţionale şi europene - nu doar cele de pe viitorul Cadru Financiar Multianual, ci şi cele din cadrul Next Generation EU şi cele cu depunere direct la Comisia Europeană), cu un sistem de inteligenţă artificială/RPA care să permită identificarea cu uşurinţă a surselor de finanţare posibile şi oportune în funcţie de situaţia particulară a fiecărui antreprenor.
  • Crearea unor apeluri permanente, mai ales pentru start-up-urile inovative, care să permită finanţarea rapidă a unor proiecte valoroase, evaluate de un panel extern de antreprenori şi experţi independenţi şi nu pe baza unei grile aride.
  • Crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (National Promotional Bank), prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC.
  • Crearea şi implementarea în parteneriat cu sistemul bancar şi a consultanţilor privaţi a unui mecanism semi-automatizat de evaluare rapidă a bancabilităţii şi a punctajului preliminar pentru proiectele depuse în cadrul apelurilor lansate (cu finanţare din fonduri europene nerambursabile sau naţionale), pentru simplificarea şi accelerarea procesului de evaluare tehnico-financiară a aplicaţiilor: beneficiarul potenţial îşi încarcă elementele principale ale ideii de proiect într-o aplicaţie simulată online, şi îşi află punctajul preliminar, dar şi nivelul de bancabilitate.

TEME DE DISCUŢIE PROPUSE:

  • Cum se implică statul în susţinerea şi dezvoltarea IMM, ce surse de finanţare au la dispoziţie şi ce ajutoare pot primi? Granturi pentru IMM.
  • Programul IMM Invest - evaluare şi perspective. Alte programe de sprijin şi finanţare a IMM-urilor. Ce noi programe vor fi lansate?
  • Rolul FNGCIMM în schemele de ajutor de stat.
  • Cum se pot dezvolta IMM-urile în această perioadă? Este digitalizarea o oportunitate reală pentru ele?
  • Finanţarea IMM-urilor inovative - Accesul IMM-urilor la inovaţie şi digitalizare.
  • Internaţionalizarea IMM-urilor - Cum facem ca IMM-urile să fie conectate la business-ul internaţional?
  • Conectarea IMM la piaţa de capital - Finanţarea prin bursă, o soluţie pentru IMM-uri? Alte tipuri de finanţare.
  • Creditarea pentru IMM-uri: În ce condiţii sunt băncile interesate să le dea bani întreprinderilor mici şi mijlocii în această perioadă?

Eveniment LIVE pe Profit.ro TV,  www.news.ro şi pe pagina de Facebook News.ro

Agenda

10:00 – 10:05

Cuvânt de deschidere - Cristian Dimitriu, Partener Plurivox

10:05 – 12:30

Dezbatere

Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi TurismuluiFlorin Jianu, Preşedinte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)Cătălin Creţu, Director General pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, VisaDaniela Marin, Principal Manager, European Bank for Reconstruction and Development, advice for small businessMarius Ghenea, Managing Partner al Fondului de Investiţii Catalyst RomâniaAntoaneta Curteanu, Vicepreşedinte Executiv Divizia Retail, UniCredit BankIonuţ Ţaţa, Founder & CEO Iceberg, Leader Antreprenoriat, Coaliţia pentru Dezvoltarea RomânieiClaudiu Vrînceanu, Program Director, ScaleOut (RBL)Bogdan Speteanu, Director Executiv, Produse Corporate, BCRDumitru Nancu, Director General, FNGCIMM

Speakeri

Parteneri

  • Partener Principal

  • Visa
  • Partener

  • Alpha Bank
  • BCR
  • Unicredit Bank
  • Partener Media

  • Klarmedia
  • Plurivox
  • PROFIT NEWS TV
  • Team Innovation Media

Locație

LIVE pe Profit News TV, www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro

Live

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la