Videoconferinţa News.ro - 
IMM-urile, oxigen pentru România
26 februarie 2021 10:00, Bucuresti

Despre eveniment

Cu sub 30 de IMM-uri la mia de locuitori, România era anul trecut pe ultimele locuri în  Uniunea Europeană la indicatorul care arată nivelul oxigenului din economie.

IMM-urile sunt motorul economiei, însă, în astfel de situaţii cum este criza Covid-19, ele sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, lipsa unui capital financiar, structură de business, alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajaţii sau externă - furnizori, clienţi.

Aproape 61% dintre companiile private mici şi mijlocii din România şi-au redus activitatea în 2020, conform lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din România 2020".

80% dintre IMM-uri nu au o strategie financiară actualizată în contextul pandemiei, dinamică şi considerând scenarii multiple şi le lipseşte acel fond de rezervă pe care să se bazeze în lunile următoare. Implementarea strategiei de business 2021 depinde pentru o parte din IMM-uri de granturile guvernamentale şi alte măsuri economice, fiscale.

Deşi criza sanitar-economică a afectat peste jumătate dintre IMM-uri, sunt multe firme cu apetit pentru dezvoltare atât pe piaţa internă, cât şi pe cea  externă, precum şi antreprenori dispuşi să se reorienteze sau chiar să o ia de la capăt. Mulţi antreprenori de succes sunt business angels şi experienţa lor, a consultanţilor în afaceri şi a băncilor poate fi folositoare celor care au şi dezvoltă IMM-uri.

CONTEXT INTERNAŢIONAL:

  • Parlamentul European şi Comisia Europeană revizuiesc strategia UE privind IMM-urile, iau măsuri de sprijin şi alocă bani ţărilor membre în acest scop.
  • PE reaminteşte, într-o rezoluţie adoptată anul trecut, că IMM-urilor trebuie să li se pună la dispoziţie rapid lichidităţi, iar măsurile de recapitalizare a IMM-urilor ar trebui şi ele consolidate şi îndeamnă statele membre şi Comisia să abordeze problema plăţilor efectuate cu întârziere, care continuă să creeze probleme semnificative de lichidităţi pentru IMM-uri.
  • Totodată, PE reaminteşte că inovarea în cadrul IMM-urilor reprezintă un factor-cheie pentru productivitate şi creştere sustenabilă, deoarece poate contribui la rezolvarea provocărilor globale şi societale şi poate genera condiţii de muncă mai bune şi că dezvoltarea tehnologică şi digitalizarea sporesc oportunităţile IMM-urilor de a inova şi prospera, accelerând răspândirea cunoştinţelor şi apariţia de noi modele de afaceri şi sporind capacitatea acestora de a se extinde mai rapid. De aceea, PE subliniază importanţa unor politici publice specifice pentru a sprijini nevoile orizontale legate de procesele de transformare digitală în microîntreprinderi şi IMM-uri.

CONTEXT INTERN:

  • Măsuri care privesc antreprenorii debutanţi şi IMM din Programul de Guvernare al noului  executiv.
  • Continuarea programelor de sprijinire a Start-Up-urilor în măsura existenţei capacităţii tehnice şi alocărilor bugetare. Beneficiari estimaţi – 10.000 de IMM-uri.
  • Dezvoltarea unui produs de garantare pentru tineri pentru toate schemele guvernamentale şi europene de finanţare a iniţierii unei afaceri (e.g. Programele Innotech Student, Startup Nation revizuit etc). Criteriile de acordare a schemei de garanţii pentru tineri care iniţiază afaceri cu potenţial de dezvoltare rapidă, cu accent pe high-tech şi inovare.
  • Crearea unei interfeţe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să fie toate oportunităţile de finanţare existente (naţionale şi europene - nu doar cele de pe viitorul Cadru Financiar Multianual, ci şi cele din cadrul Next Generation EU şi cele cu depunere direct la Comisia Europeană), cu un sistem de inteligenţă artificială/RPA care să permită identificarea cu uşurinţă a surselor de finanţare posibile şi oportune în funcţie de situaţia particulară a fiecărui antreprenor.
  • Crearea unui pachet coerent şi transparent de facilitare a accesului la finanţare al antreprenorilor, care să ofere oportunităţi în funcţie de stadiul afacerii (de la idee iniţială, la start-up, la scale-up, la maturitate şi pentru exit) şi care să permită adaptarea finanţărilor la faza de dezvoltare antreprenorială.
  • Crearea şi operaţionalizarea unei platforme online de servicii-suport (asistenţă: contabilitate, juridic, resurse umane, securitate şi sănătate în muncă, legislaţia muncii, marketing, comunicare externă etc.) destinat micilor antreprenori aflaţi la început de drum în mediul privat, care să permită sprijinul voluntar din partea comunităţii de consultanţă, respectiv mentoratul din partea unor antreprenori cu experienţă.
  • Crearea unor apeluri permanente, mai ales pentru start-up-urile inovative, care să permită finanţarea rapidă a unor proiecte valoroase, evaluate de un panel extern de antreprenori şi experţi independenţi şi nu pe baza unei grile aride.
  • Crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (National Promotional Bank), prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC, pentru folosirea resurselor Băncii Europene de Investiţii în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanţare curentă şi investiţii legate direct de convergenţa reală a României cu Uniunea Europeană, sub coordonarea Ministerul Finanţelor.
  • Crearea şi implementarea în parteneriat cu sistemul bancar şi a consultanţilor privaţi a unui mecanism semi-automatizat de evaluare rapidă a bancabilităţii şi a punctajului preliminar pentru proiectele depuse în cadrul apelurilor lansate (cu finanţare din fonduri europene nerambursabile sau naţionale), pentru simplificarea şi accelerarea procesului de evaluare tehnico-financiară a aplicaţiilor: beneficiarul potenţial îşi încarcă elementele principale ale ideii de proiect într-o aplicaţie simulată online, şi îşi află punctajul preliminar, dar şi nivelul de bancabilitate.

TEME DE DISCUŢII PROPUSE:

  • Care sunt cele mai importante probleme ale IMM-urilor în criză: finanţarea, desfacerea, structura de business, lipsa unui plan de avarie, comunicarea internă cu angajaţii sau externă, concurenţa?
  • Cum se implică statul în susţinerea şi dezvoltarea IMM, ce surse de finanţare au la dispoziţie companiile de talie mică şi medie şi ce ajutoare pot primi de la stat? Programele de ajutor de stat pentru IMM-uri. Măsurile 1,2 şi 3 - evaluare. Ce alte programe vor fi lansate?
  • Reducerea birocraţiei şi accesul IMM-urilor la inovaţie şi digitalizare. Susţinerea afacerilor inovative. Soluţii de digitalizare pentru IMM-uri.
  • Ce lecţii pot fi învăţate de la antreprenorii care au dezvoltat o afacere de succes. Experienţa Business Angels.
  • Creditarea pentru IMM-uri: ce bănci sunt interesate sa le dea bani întreprinderilor mici şi mijlocii şi care sunt condiţiile de creditare?

 

Eveniment LIVE pe Profit.ro TV,  www.news.ro şi pe pagina de Facebook News.ro

Agenda

10:00 – 10:05

Cuvânt de deschidere - Cristian Dimitriu, Partener Plurivox

10:05 – 12:00

Dezbatere

Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi TurismuluiValentina Saygo, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi TurismuluiFlorin Jianu, Preşedinte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)Cristian Păun, Preşedinte, Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)Andrei Pitiş, Founder & CEO, Simple CapitalSorin Drăgulin, Director de Produse, Segmente şi Managementul Valorii Clientului în cadrul diviziei de Retail a UniCredit BankIonuţ Ţaţa, Fondator, Iceberg / Cluster pentru Inovare şi Tehnologie - Digital Innovation HubPeter Barta, Co-Fondator, The Long Run Mihaela Oţel, Head of Financing products, Business Banking, ING Bank România

Speakeri

Parteneri

  • Partener

  • Alpha Bank
  • ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A BANCILOR
  • Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)
  • ING Bank
  • Unicredit Bank
  • UP Achiziţii
  • Partener Media

  • Klarmedia
  • Plurivox
  • Profit TV
  • Team Innovation Media

Locație

LIVE pe Profit.ro TV, www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro

Live

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la