REDRESARE vs LICHIDARE I Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru creşterea sustenabilă
27 septembrie 2017 09:00, Bucuresti

Despre eveniment

2016 este primul an care marchează o contracţie majoră a insolvenţelor în rândul companiilor mari, ceea ce înseamnă un impact financiar mai mic. Doar 333 de companii cu venituri peste 1 MIL EUR au intrat în insolvenţă în 2016, nivelul minim înregistrat în ultimii zece ani pe acest segment de companii. Şi cu toate că a crescut cu 15% numarul SRL-urilor nou înmatriculate, România numără peste 2 companii care îşi întrerup activitatea la fiecare companie nou înregistrată.
 
Analizând datele publicate de ONRC, raportul dintre numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea (toate formele) relativ la numărul companiilor nou înregistrate (SRL) a crescut de aproape patru ori în perioada analizată, de la nivelul din 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,3, nivelul din 2016. 
 
Dinamica ne arată faptul că evoluţia întreruperilor de activitate a fost net superioară înmatriculărilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scăzut, precum şi a unui cadru fiscal care nu prezintă o predictibilitate şi sustenabilitate pe termen lung.
 
Cum se implică statul în susţinerea acestor companii, ce soluţii au la dispoziţie companiile  care doresc să crească? 
 
Tendinţa de scădere a continuat şi în primele 2 luni din 2017 astfel că un număr de 512 firme au intrat în insolvenţă în luna ianuarie, cu 22,6% mai puţine decât în perioada similară de anul trecut, aproape 100 dintre acestea fiind din Bucureşti, potrivit datelor Registrului Comerţului. Pe locurile următoare în clasament se află Bihor (34 de insolvenţe), Prahova (31) şi Timiş (23).
În acelaşi timp, procentual, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Iaşi (-64%), Vaslui (-60%) şi Hunedoara (-58%), la polul opus fiind Harghita, cu un plus de 600%, de la o insolvenţă în ianuarie 2016 la 7 insolvenţe în acest an, şi Teleorman, cu 150%, de la 2 la 5 insolvenţe.
 
Din punctul de vedere al domeniilor de activitate, începutul de an a adus cele mai multe insolvenţe în zona de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor (144), dar în scădere cu 35% faţă de perioada similară de anul trecut. Locurile următoare sunt ocupate de construcţii, 64 insolvenţe (în scădere cu 27%), industria prelucrătoare, 58 de insolvenţe,  şi sectorul de transport şi depozitare, 34 de insolvenţe (în creştere cu 30%).
 
TEME DE DISCUŢIE
 
  • Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile.
  • Soluţii pentru redresarea companiilor în insolvenţă. Ce reglementări ar trebui adoptate pentru a le oferi antreprenorilor "a doua şansă“?
  • Ce măsuri ar trebui luate pentru a creşte eficienţa procedurilor de insolvenţă şi restructurare? Modificări prevăzute pentru creditorii chirografari;
  • Redresare versus lichidare. Avantajele redresării. Cum ajutăm firmele în redresare.? Rolul băncilor în salvarea firmelor aflate în dificultate.
  • Deprioritizarea creanţelor fiscale. Cum ar putea fi responzabilizate organele fiscale?
  • Putem preveni insolvenţa? Care sunt măsurile ce ar trebui adoptate?
  • Legea insolvenţei persoanelor fizice. Este insolvenţa persoanelor fizice o alternativă mai bună pentru debitor decât darea în plată? 

 

Galerie foto

Agenda

09:00 – 09:30

Welcome coffee & registration

09:30 – 10:00

Cuvânt de deschidere

Robert Cazanciuc,Preşedinte, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări , Senatul Romaniei, Ministrul Justitiei in perioada 2013-2015
10:00 – 11:30

Panel I - Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile

Ioan Cupşa,Membru, Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi Camera DeputaţilorCătălin Radbâţă,Partener, Departament Litigii, Nestor Nestor Diculescu Kingston PetersenPrezentare speakerDorin Petcu,Asociat în cadrul TZA Insolvenţă S.P.R.LPrezentare speakerDan Barbu,, Membru in Consiliul de Conducere, Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI) Prezentare speakerStan Tîrnoveanu,Senior Partner, Zamfirescu Racoţi & PartnersPrezentare speakerCristina Ienciu,Head of Legal CITR GroupPrezentare speaker
11:30 – 13:00

Panel II- Redresare versus lichidare.

Florin Dănescu,Preşedinte Executiv ARBPrezentare speakerMirela Iovu,Vicepreşedinte, CEC BankIonuţ Şerban,Partener, Ţuca Zbârcea & AsociaţiiIancu Guda,Services Director COFACE Romania & Preşedinte AAFBRPrezentare speakerAna Dincă,Membru al biroului permanent, CNIPMMR & Managing Partner Audit One
13:00 – 14:00

Lunch

Speakeri

Parteneri

  • Cu sprijinul

  • INPPI
  • Partener

  • NNDKP
  • CEC Bank
  • Tuca Zbarcea si Asociatii
  • ZRP
  • CITR

Locație

Hotel Sheraton

Calea Dorobanţilor 5-7

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la