Despre eveniment
Eveniment premium tradiţional al News.ro, aflat la a IV-a ediţie, dedicat dezvoltării urbane şi metropolitane, care îşi propune să aducă împreună dezvoltatori, constructori, arhitecţi, consultanţi, finanţatori, furnizori de utilităţi, specialişti în dezvoltare urbană şi mobilitate, responsabili din administraţia locală şi centrală pentru discuta soluţii pentru o viaţă mai bună atât acasă, cât şi la birou, pentru un oraş smart, sustenabil, al timpurilor moderne.
În România anului 2024 dezvoltarea urbană continuă în trendul anilor trecuţi, dar marile oraşe şi zonele adiacente metropolitane au probleme diverse şi se dezvoltă inegal. Dacă în unele zone apar noi cartiere de business, rezidenţiale, mixte, în altele modernizarea este incipientă sau lipseşte. Sunt probleme de infrastructură, care ţin de autorităţile locale şi cele naţionale.
În marile municipii şi în Bucureşti au apărut noi poli de dezvoltare urbană. Multe din proiecte au în vedere regenerarea urbană, astfel încât zone cu tradiţie din oraşe să revină la viaţă. Astfel de proiecte presupun implicarea dezvoltatorilor, arhitecţilor, constructorilor, retailerilor, furnizorilor de materiale de construcţii, de servicii, de utilităţi, precum şi a administraţiei locale. Este nevoie de o colaborare continuă şi susţinută, sprijinită de consultanţi şi avocaţi, pentru ca proiectele să devină realitate.
Primarii aleşi în 9 iunie 2024 şi-au preluat mandatele şi sunt de aşteptat noi proiecte de dezvoltare locală şi de infrastructură pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire şi de muncă în oraşe.
Pe piaţa imobiliară din România primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacţii imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată Colliers România. Ulterior, în lunile de vară, tranzacţiile au mai scăzut, dar valoarea totală a lor este peste cea din anul 2023. Tranzacţiile cu terenuri sunt în scădere pe măsură ce s-a redus şi cererea pentru credite ipotecare.
Creditele ipotecare s-au scumpit, însă preţurile locuinţelor au rămas cam la aceleaşi niveluri, ba chiar au crescut în unele zone. Din cauza dobânzilor ridicate, românii nu mai fac împrumuturi pe termen lung.
Rata de neocupare pe segmentul de birouri este de 12%, fiind pe un trend descendent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cererii. Segmentul imobiliar al spaţiilor de birouri din ţara noastră a ajuns la peste 4,3 milioane mp la finele primului semestru al acestui an. Pe segmentul office, Bucureştiul se află pe primul loc, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, adică 76% din stocul modern de spaţii de birouri. Livrările de spaţii birouri noi stagnează în condiţiile în care sunt în diferite faze de planificare şi autorizare, dezvoltarea acestora depinzând însă de soluţionarea problemelor urbanistice la nivelul municipalităţilor.
Sectorul de construcţii din România stagnează deoarece problemele lui 2024 sunt majorarea accelerată a preţurilor la materialele de construcţii, blocarea planurilor urbanistice în unele unităţi administrativ-teritoriale, eliminarea facilităţilor legate de impozitarea muncii, lipsa personalului în construcţii etc.
În primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2023, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 2,7%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-2,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 3,5%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,2%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,0%.
În perioada ianuarie – 31 august 2024 s-au eliberat 23.772 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 2% faţă de perioada similară din anul 2023, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
O stagnare a investiţiilor se resimte cel mai mult pe sectorul de birouri, unde se resimte o tendinţă de amânare a investiţiilor noi. În 2024 va fi un volum redus de livrări şi se prefigurează un volum foarte redus şi în continuare. Ca trend, spaţiile de birouri cu facilităţi atrag clienţii.
În plus, creşterea fiscalităţii nu va încuraja companiile să se extindă. Totodată, costurile de construcţie şi de finanţare ridicate descurajează dezvoltatorii şi investitorii.
CONTEXT POLITIC ŞI ADMINISTRATIV
România a fost în ultimii ani pe un trend pozitiv de dezvoltare, inclusiv la nivelul dezvoltării urbane şi metropolitane, însă există o decuplare între planurile şi acţiunile autorităţilor locale de evoluţia mediului de business. Mai mult, unele dintre marile oraşe ale ţării sunt departe de a fi Smart City, în care autorităţile şi mediul de business folosesc împreună inovaţia şi tehnologia pentru a face viaţa oamenilor mai bună.
Administraţia locală nu a progresat în aceeaşi măsură şi sunt mari probleme de asigurare a condiţiilor necesare dezvoltării urbane şi logistice. Există oraşe cu o bună legătură între administraţie şi dezvoltatori, unde conceptele de smart-city sunt în prim plan, dar şi zone unde administraţia locală nu are o legătură bună cu aceştia, din diverse motive.
Concluzia este că toţi cei implicaţi în dezvoltarea urbană şi metropolitană ar trebui să discute noile direcţii şi oportunităţi, precum şi măsurile care trebuie luate în criză şi să aibă planuri comune pentru ca oraşul să fie un mediu prietenos, atât acasă, cât şi la birou, un adevărat smart city.
TEME DE DISCUŢIE:
- Politica urbană a României;
- Dezvoltarea urbană în marile oraşe. Proiecte mixte de regenerare urbană şi comunitară - valorificarea tradiţiilor şi potenţialului oraşelor. Principalele necesităţi şi proiecte ale comunităţilor;
- Piedici în faţa dezvoltării urbane – Cum deblocăm planurile de urbanism? Cum elaborăm noi planuri?
- Planurile primarilor aleşi în 2024;
- Impactul creşterii taxelor şi a eliminării facilităţilor în construcţii;
- Analiza pieţei imobiliare, a arhitecturii şi a construcţiilor. Trenduri în dezvoltarea urbană;
- Spaţiile de birouri în 2023. Care sunt cerinţele chiriaşilor în clădiri de birouri?
- Proiecte rezidenţiale. Locuinţa cea mai căutată. Ce facilităţi sunt oferite locatarilor în complexele rezidenţiale?
- Finanţarea dezvoltării urbane. Credite pentru investiţii şi achiziţii, Credite verzi, Relansarea Programului Noua Casă;
- Smart City - modele interne şi externe, soluţii IT şi tehnologice în imobiliare şi în general în dezvoltarea urbană;
- Promovarea oraşelor şi place branding;
- Oraşe sustenabile, Oraşe neutre climatic;
- Implicarea constructorilor şi a furnizorilor de materiale de construcţii în proiectele de dezvoltare urbană. Creşterea preţurilor în construcţii şi lipsa de personal. Soluţii inteligente şi materiale noi;
- Locuinţele verzi, sustenabile. Soluţii de economisire a energiei;
- Cum ar putea colabora mai bine autorităţile centrale şi locale cu dezvoltatorii şi investitorii, cu companiile de utilităţi pentru ca infrastructura de transport şi utilităţi (apă, electricitate, telecom etc.) să devină parte integrantă din proiectele de dezvoltare urbană?
Agenda
- 09:00 – 09:30
Înregistrare participanţi & welcome coffee
- 09:30 – 09:35
Discurs de deschidere - CRISTIAN DIMITRIU - Partener PLURIVOX
- 09:35 – 13:00
Dezbatere
Andrei Boca,Leasing Director, GlobalworthGraţian Mihăilescu, Founder, Urbanize Hub
Speakeri
Parteneri
Înscrie-te
Accesul la acest eveniment este GRATUIT în limita locurilor disponibile.
Organizatorul își rezervă dreptul de a alege publicul din audiență.
Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să completaţi cu atenţie formularul de mai jos