CRIZA SISTEMULUI MEDICAL ROMÂNESC I Accesul pacienţilor la tratament
27 octombrie 2016 09:00, Bucuresti

Despre eveniment

Criza sistemul medical romanesc, risc pentru siguranţa naţională.
 
Sistemul românesc de sănătate se află într-o profundă criză, iar nevoile comunităţilor de pacienţi şi ale celei medicale nu îşi găsesc întotdeauna răspuns în demersurile autorităţilor. 
 
Tragedia de la Colectiv de anul trecut şi criza bebeluşilor de la începutul acestui an, falsificarea dezinfectanţilor folosiţi în spitale, moartea unui fotbalist pe teren la câteva sute de metri de cel mai important spital de urgenţă din ţară, sau moartea unui pacient  de la Spitalul de arsi din cauza larvelor de gândaci sunt nişte semnale de alarmă care au marcat profund societatea românească şi din care putem trage o singura concluzie : 
 
Nu mai avem de-a face cu o problemă socială, situaţia degenerând într-un risc de siguranţă naţională.
 
 
Pe de altă parte...
 
În ultimii ani, singurele investiţii semnificative pe piaţa privată de servicii medicale au fost cele din centre specializate, cum ar fi cardiologie, neurochirurgie şi oncologie .
 
Acestea sunt sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere din România, iar această tendinţă reprezintă un prim semnal că sistemul medical privat românesc, în încercarea de a se adapta nevoilor concrete ale pacienţilor devine din ce în ce mai nişat.
 
Fie ca alternative la exodul personalului sanitar, fie ca pepinieră de cadre medicale foarte bine pregătite, clinicile şi centrele medicale private de nişă devin un competitor din ce în ce mai puternic al sistemul sanitar de stat, pe specialităţile respective.Intrarea pe aceste segmente pot fi realizate cu investiţii mari , de cel puţin 10-15 milioane de euro, iar accesul pacienţilor poate fi dificil fără deduceri din partea guvernului şi fără asigurările private.
 
Totusi,  indisponibilitatea medicilor şi neîncrederea în sistemul medical de stat trimit anual tot mai mulţi români să se trateze în străintate, Turcia şi Austria fiind cele două destinaţii preferate de pacienţii români.
 
Cu toate acestea deşi sistemul public de sănătate are puncte nevralgice, în acest moment, doar câteva procente din populaţie are abonamente la clinici private. 
 
Cum va afecta noua reducere a preţului medicamentelor, afacerile farmaciilor?
 
Din 1 iulie 2015, prin aplicarea unui ordin din 2009, România are cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană atât la medicametele cu reţetă originale, cât şi la cele generice. Preţurile, cu până la 20% mai mici, sunt valabile până la 1 iulie 2016, când va fi aplicată o nouă reducere. 
 
După reducerea preţurilor la medicamente, afacerile farmaciilor au scăzut cu 15-16%, în condiţiile în care volumele şi costurile operaţionale au rămas la fel. Peste 80% din vânzările unei farmacii sunt reprezentate de medicamentele eliberate pe bază de reţetă. Noua reducere de preţuri nu va duce decât la dispariţia unor produse foarte importante din ţară, anticipandu-se o scadere a pietei cu 9-10%. 
 
Actualizarea greoaie a listei de medicamente compensate, cumulată cu taxa clawback şi ieftinirea medicamentelor aplicată din iulie 2015 au determinat producătorii şi importatorii să-şi reevalueze portofoliile de produse cu care sunt prezenţi în România şi să renunţe la cele nerentabile. 
 
 
TEME DE DISCUŢIE
 
Bugetul Sănătăţii şi miza banilor alocaţi mediului privat;
Reformele statului pentru dezvoltarea şi funcţionarea sistemului de sanatate public si privat. Ce s-a făcut şi ce ar trebui făcut în continuare?
Coplata în sistemul sanitar;
Specialiştii în sistemul sanitar: angajaţi la stat, la privat sau muncă în afara ţării? Soluţii pentru retenţia personalului medical în România.
Investiţiile necesare în spitale şi instruirea personalului medical.Rezervele de medicamente şi materiale sanitare 
Implicarea operatorilor privati în sistemul de sănătate. Necesitatea investiţiilor în spitale private de urgenţă/ambulanţă privată
Impactul informatizării asupra calităţiil serviciilor medicale;
Organizarea şi finanţarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat
Capacitatea României de a face faţă unor situaţii critice. Situaţia actuală. Soluţii.
Voluntariatul şi implicarea socială în situaţii de criză 
ONG-uri/Fundaţii - Programe pentru susţinerea sistemului de sănătate
Analiza sistemului medical privat: cine sunt cei mai mari investitori in servicii medicale. Cum funcţionează  serviciile specializate în alte ţări din Europa
Tranzacţii pe piaţa locală şi regională de servicii medicale; Cum se face accesul pacienţilor la aceste servicii?
Evoluţia tarifelor pentru serviciile de sănătate în România în ultimii ani.Evolutia pieţei de servicii medicale private în următorii cinci ani. Concurenta din sistemul sanitar: cum poate fi incurajata.Asigurarile private si cum pot contribui la cresterea calitatii actului medical; Incotro se îndreaptă piaţa?
Cum pot pacienţii români să-şi finanţeze tratamentele/intervenţiile în alte state?
 

Galerie foto

Agenda

09:00 – 09:30

Înregistrarea participanţilor & Welcome coffee

09:30 – 09:35

Welcome speech, Cristian Dimitriu, Director General, News.ro

09:35 – 09:50

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii

09:50 – 10:10

Radu Ţibichi, Preşedinte CNAS

10:10 – 11:30

Panel I: Accesul pacienţilor la tratament: Medicamente

Iulian Trandafir,Director General, FarmexpertCristina Pricop,Director Executiv, ADRFRRadu Gănescu,Preşedinte, COPACLaurenţiu Mihai,Director Executiv, APMGRPetru Crăciun ,Director General, Cegedim
11:30 – 13:00

Panel II: Accesul pacienţilor la tratament:Servicii medicale şi sistemul medical de urgenţă

Carmen Orban,Manager Institutul Clinic Fundeni Conf. Dr. Dorin Ionescu,Director Medical, Spitalul MonzaAlis Grasu,Manager Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-IlfovBogdan Opriţă,Medic primar medicina de urgenţă, Medic şef UPU-SMURDAnca Ştefan,Preşedinte, Asociaţia REACT
13:00 – 14:00

Lunch

Speakeri

Parteneri

  • Partener

  • MedLife
  • ADRFR
  • Farmexpert

Locație

World Trade Center Bucuresti

Piata Montreal nr 10

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la