Videoconferinţa News.ro - Oraşul meu - Acasă şi la birou
25 noiembrie 2020 10:00, Bucuresti

Despre eveniment

În România anului 2020, marile oraşe şi zonele adiacente metropolitane se modernizează văzând cu ochii, noi cartiere de business, rezidenţiale, mixte şi parcuri logistice dezvoltându-se atât în Bucureşti, cât şi în alte aglomerări urbane din ţară pe principiile smart city.

În Capitală au apărut noi poli de dezvoltare imobiliară, care se dezvoltă puternic, ceea ce se întâmplă şi în alte mari municipii, cum ar fi Timişoara, Iaşi, Cluj, Braşov, dar şi în alte oraşe. Multe din noile proiecte au în vedere regenerarea urbană, astfel încât zone cu tradiţie din oraşe să revină la viaţă.

Astfel de proiecte presupun implicarea dezvoltatorilor, arhitecţilor,  constructorilor,  retailerilor, furnizorilor de materiale de construcţii, de servicii, de utilităţi, precum şi a administraţiei locale. Este nevoie de o colaborare continuă şi susţinută, sprijinită de consultanţi şi avocaţi, pentru ca proiectele să devină realitate.

Aglomerarea urbană este o problemă importantă şi de aceea infrastructura şi utilităţile  trebuie să ţină pasul printr-o conlucrare între administraţia publică şi companiile private, care să aibă în vedere nevoile business-ului şi ale cetăţeanului. În plus, unele business-uri sunt dependente  de zonele logistice care să le asigure o aprovizionare fluentă şi eficientă.

CONTEXT POLITIC ŞI ADMINISTRATIV

România a fost în ultimii ani pe un trend pozitiv de dezvoltare, inclusiv la nivelul dezvoltării urbane şi metropolitane, însă după cum constatam la conferinţa de anul trecut “Oraşul meu – Acasă şi la birou” există o decuplare între planurile şi acţiunile autorităţilor locale de evoluţia mediului de business. Mai mult, unele dintre marile oraşe ale ţării sunt departe de a fi Smart City, în care autorităţile şi mediul de business folosesc împreună inovaţia şi tehnologia pentru a face viaţa oamenilor mai bună.

Atât Guvernul şi autorităţile locale, cât şi mediul privat îşi doresc ca dezvoltarea României să continue trendul pozitiv, însă există temeri cu privire la efectele unei crize provocate de pandemia Covid-19.

Noile autorităţi alese sau revalidate la 27 septembrie sunt în situaţia să concilieze promisiunile electorale cu aşteptările mediului de business şi cele ale populaţiei.

Administraţia locală nu a progresat în aceeaşi măsură şi există mari probleme de asigurare a condiţiilor necesare dezvoltării urbane şi logistice. Există oraşe cu o bună legătură între administraţie şi dezvoltatori, unde conceptele de smart-city sunt în prim plan, dar şi zone unde administraţia locală nu are o legătură bună cu aceştia, din diverse motive.

CONTEXT IMOBILIAR

În ceea ce priveşte investiţiile în spaţii de birouri, România este cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Est (ECE). Bucureştiul înregistrează cea mai mare suprafaţă de metri pătraţi închiriaţi din regiune, cu excepţia Varşoviei, dar are probleme în special din punct de vedere al amplasării şi al acreditării drept clădiri verzi.

Cererea pe pieţele de birouri era susţinută de companiile din IT şi cele de servicii externalizate (outsourcing), majoritatea lor fiind multinaţionale. În ansamblu, sectorul spaţiilor de birouri este o piaţă a chiriaşilor, care pot beneficia de condiţii financiare atractive, însă trebuie ţinut cont de o posibilă restrângere a activităţii în zona IT pe fondul epidemiei Covid-19, angajaţii lucrând remote.

Spaţiile rezidenţiale se concentrează ca un nou trend în apropierea celor de birouri, iar piaţa chiriilor nu a înregistrat fluctuaţii semnificative în ultimii ani.  Spaţiile rezidenţiale sunt din ce în ce mai bine dotate cu servicii care să faciliteze traiul şi recreerea în interiorul acestora.

Marile companii de utilităţi şi-au îmbunătăţit şi diversificat serviciile graţie progreselor tehnologice, dar şi liberalizării pieţelor pe care aceastea activează, precum şi schimbării mentalităţii consumatorilor.  Ele sunt parte în planurile dezvoltatorilor şi administraţiei.

TEME DE DISCUŢIE

  • Politica naţională urbană a României. Principalele necesităţi ale comunităţilor. Proiecte implementate prin Programul Operaţional Regional;

  • Dezvoltarea urbană în marile oraşe. Proiecte mixte de regenerare urbană şi comunitară - valorificarea tradiţiilor şi potenţialului oraşelor; 

  • Facilităţi în ansamblurile rezidenţiale şi de birouri - proiectele rezidenţiale şi de birouri sustenabile; 

  • Viitorul clădirilor de birouri - muncim de la birou sau de acasă? - avantaje şi dezvantaje; 

  • Smart City - Oraşe şi comunităţi inteligente şi durabile. Soluţii IT, tehnologice, colaborative în dezvoltarea urbană; 

  • Cum ar putea colabora mai bine autorităţile centrale şi locale cu dezvoltatorii şi investitorii, cu companiile de utilităţi pentru ca infrastructura să devină parte integrantă din proiectele de dezvoltare urbană

  • Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru proiectele de regenerare urbană finanţabile din fonduri externe nerambursabile

 

Eveniment LIVE pe Profit.ro TV,  www.news.ro şi pe pagina de facebook News.ro

Agenda

10:00 – 10:05

Cuvânt de deschidere - Cristian Dimitriu, Partener Plurivox

10:05 – 12:00

Dezbatere

Cătălin Iapă, Secretar de Stat, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi AdministraţieiTatian Diaconu, CEO, CEETRUS RomâniaGraţian Mihăilescu, Founder Urbanize HubRaluca Munteanu, Business Development Manager, IULIUSMihai Chirica, Primar, Municipiul IaşiTudor Popp, Founding Partner, Hotspot WorkhubRadu Puchiu, CEO & Co-founder H.appyCitiesRadu Mihaiu, Primar, Sector 2, BucureştiAdrian Mariciuc,Secretar de Stat, Ministerul Fondurilor Europene

Speakeri

Parteneri

  • Partener

  • CEETRUS
  • Iulius Company
  • Hotspot
  • Partener Media

  • Klarmedia
  • Plurivox
  • PROFIT NEWS TV
  • Team Innovation Media

Locație

LIVE pe Profit News TV, www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro

Live

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la