FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ I Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?
27 septembrie 2016 09:00, Bucuresti

Despre eveniment

CONTEXT

România înregistrează  un nivel al insolvenţelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional (Europa Centrală şi de Sud-Est). În România, media este de 45 de insolvenţe la o mie de firme active, ocupând prima poziţie în regiune din acest punct de vedere. 
 
Fabricarea produselor textile, salubritatea, construcţiile, industria alimentară şi a băuturilor, HoReCa şi fabricarea substanţelor chimice sunt primele cinci sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvenţelor.
 
Unul dintre motivele pentru care un număr aşa de ridicat de companii iau calea falimentului este pentru că atunci când au dificultăţi financiare nu primesc lichiditate de la bănci, care, deşi ar putea credita selectiv, sunt oprite de regulamentele BNR.
 

INSOLVENŢE ÎN 2016

Desi numărul companiilor cu impact în economie intrate în insolvenţă a scăzut cu 9% în primele cinci luni ale acestui an, de la 104 la 95, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, totuşi, dimensiunile afacerilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%, arată o analiză realizată de CITR. Potrivit aceluiasi studiu, alte 133 de companii cu active imobilizate de peste un milion de euro au în prezent cereri de insolvenţă depuse.
 
Cele 95 de companii în insolvenţă au împreună cu 3.000 mai mulţi angajaţi decât companiile de impact intrate în insolvenţă în prima parte a anului trecut (12.165 angajaţi în 2016) şi o cifră de afaceri cumulată cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adaugă companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise încă, ce însumează o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde euro şi aproximativ 23 de mii de angajaţi.
 
Astfel, dimensiunea business-urilor afectate se dublează, în ciuda scăderii numărului procedurilor de insolvenţă în rândul companiilor de impact. Prin dimensiunea lor, acestea angrenează şi alte companii din rândul partenerilor, ducând la efecte importante în rândul domeniilor de activitate ale acestora.
 
INSOLVENŢA PERSOANELOR FIZICE
 
România este printre puţinele ţări europene care nu au o lege în vigoare care să reglementeze insolvenţa persoanelor fizice. Prin Parlament s-au perindat mai multe proiecte începând cu 2009, şi toate au fost respinse ca urmare a lobby-ului băncilor comerciale şi al Băncii Naţionale, pentru că ar “submina disciplina la plată”. 
 
Anul trecut, Parlamentul a adoptat, totuşi, o lege a insolvenţei, care n-a mai apucat să intre în vigoare. Cum Guvernul nu a adoptat normele necesare şi nici funcţionarii n-au fost pregătiţi pentru a se transforma într-un fel de judecători de insolvenţă, Cabinetul Cioloş a amânat intrarea în vigoare a legii cu un an, până în decembrie 2016.
 
Ordonanţa de prorogare a ajuns în Parlament, unde a fost respinsă de Senat, în timp ce Comisia juridică de la Camera Deputaţilor a decis să modifice termenul la care legea intră în vigoare la 31 mai.
 

TEME DE DISCUŢIE

 • Care este bilanţul Codului Insolvenţei şi ce efecte a produs asupra economiei? 
 • Ce soluţii de redresare pot salva companiile aflate în dificultate de plată?
 • Propuneri de îmbunătăţire a reglementării procedurii insolvenţei;
 • Finanţarea companiilor în insolvenţă; Cum ar trebui să se implice băncile în redresarea companiilor în insolvenţă, astfel încât să nu fie cerută întotdeauna lichidarea acestora? 
 • Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, au schimbat regulile insolvenţei. Raspunsul mediului de business.
 • Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a ieşit din insolvenţă. Care sunt însă provocările şi capcanele prin care trebuie să treacă acum compania care teoretic oferă cea mai ieftină energie de pe piaţă?
 • Ce efecte sunt aşteptate în urma promulgării legii insolvenţei persoanelor fizice? Este insolvenţa persoanelor fizice o alternativă mai bună pentru debitor decât darea în plată?
 • Consecinţele insolvenţei persoanelor fizice asupra sistemului bancar.
 

Galerie foto

Agenda

09:00 – 09:30

Inregistrarea participanţilor & Welcome coffee

09:30 – 09:35

Cuvânt de deschidere: Cristi Dimitriu, Director General, News.ro

09:35 – 12:30

Panel: Cât contează insolvenţa pentru economie? Adevăruri, mituri, provocări

Ioan Cupşa,Vicepreşedinte, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Camera DeputaţilorAndrei Cionca,Preşedinte, CITR GroupStan Tîrnoveanu,Partener Coordonator, ZRP InsolvencySimona Miloş,Preşedinte, Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI)Prezentare speakerAna Dincă,Managing Partner AUDIT ONE Irina Bura Uglean,Şef Serviciu Buletinul Procedurilor de Insolvenţă,ONRCPrezentare speakerMihai Pătrulescu,Economist Senior, Departamentul Macro & Strategic Analysis, UniCredit BankPrezentare speakerMarcela Comşa,Judecător Direcţia Elaborare Acte Normative, Ministerul Justiţiei Prezentare speaker
12:30 – 13:30

Business Lunch

Speakeri

Parteneri

 • Cu sprijinul

 • INPPI
 • Partener

 • CITR
 • ZRP
 • ZRP Insolvency

Locație

Hotel InterContinental

Bulevardul Nicolae Balcescu 4

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la