DEFICITUL DE ANGAJAŢI CALIFICAŢI. I Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?
08 decembrie 2016 08:50, Bucuresti

Despre eveniment

Mediul de business: “Avem nevoie acută de angajaţi calificaţi”
 
În România forţă de muncă calificată s-a redus semnificativ după ce în ultimii ani au plecat la muncă în străinătate peste 2 milioane de români apţi de muncă.
 
Totodata, invăţământul profesional din România a fost desfiinţat în 2009 şi reînfiinţat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai găseau „meseriaşi“ disponibili. În 2013 de exemplu, în învăţământul profesional erau înscrişi mai puţin de 26.000 de elevi faţă de 208.000, câţi erau înscrişi în 1993.
 
Asadar, o problemă arzătoare pentru România  a devenit  lipsa forţei de muncă pe toate segmentele: muncitori, oameni specializaţi, ultraspecializaţi în diferite industrii. 
 
 
Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale de către mediul de business ?
 
In ultimii ani, piaţa  muncii  a devenit tot mai limitată în condiţiile în care numărul de absolvenţi e limitat. In acest context există pericolul de a rula o forţă de muncă stabilă care se mişcă de la un angajator la altul. Oportunităţile sunt date de capacitatea de a reţine oamenii. În aceste condiţii marea dilemă a oamenilor din departamentele de resurse umane a devenit astfel găsirea unor noi metode de retenţie pentru angajaţii calificaţi.
 
In acest context, Guvernul trebuie să gândească  soluţii rapide, facile pe termen mediu şi lung pentru mediul de afaceri în privinţa forţei de muncă  pentru că lipsa acesteia a devenit tot mai acută în condiţiile lipsei şcolilor profesionale şi a neadaptării învăţământului la nevoile mediului de business local. 
 
 
Teme de discuţie
  • Creşterea businessului companiilor şi concentrarea investiţiilor în cele mai importante oraşe din ţară pune presiune pe piaţa forţei de muncă în aceste zone şi scoate în evidenţă o problemă care de ani buni îşi aşteaptă o rezolvare: pregătirea tinerilor şi pentru alte meserii decât cele de tipul ingineri, medici sau economişti. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale de către mediul de business ? Si mai ales, ce poate face mediul privat pentru a compensa absenţa şcolilor profesionale?
  • Cum se poate reduce decalajul între cerinţele mediului de business şi oferta de pe piaţa muncii?
  • În ultimii ani şcolile profesionale şi liceele tehnologice  au pierdut din popularitatea de care se bucurau  inainte de 1990, ce  soluţii trebuie adoptate pentru a creşte vizibilitatea şi prestigiul statutului de meseriaş în România?Cum pot fi atraşi tinerii către astfel de  instituţii de învăţământ?
  • Orientarea profesională şi  evaluarea vocaţională a elevilor. Cum trebuie regândit procesul de admitere în şcoli?
  • Cum se pot motiva tinerii care formează viitoarea generaţie de meseriasi într-o companie? A devenit recrutarea, o activitate de marketing? 

Galerie foto

Agenda

08:50 – 09:15

Welcome coffee & registration

09:15 – 09:45

Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

09:45 – 10:15

Dragoş Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

10:15 – 12:30

Dezbatere:Soluţiile şefilor din departamentele de HR pentru îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa muncii 

Valentin Ionescu,Secretar de Stat, Ministerul Muncii şi Protecţiei SocialeSorin Costreie,Secretar de Stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării ŞtiinţificeMona Nicolici,Head of Sustainability Communication & Sustainability Department, OMV Petrom Daniela Vişoianu,Preşedinte, Coaliţia pentru EducaţieIrina Manolescu,Managing Partner, Lee Hecht Harrison RomaniaCristian Cristea,Training Manager, City GrillGuillaume Leurent,Administrator CCIFER, Director General Adjunct Industrial MontajFlorin Godean,Country Manager, Adecco RomaniaClaudia Petrescu,Sociolog, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii
12:30 – 13:30

Business Lunch

Speakeri

Parteneri

  • Cu sprijinul

  • OMV Petrom

Locație

Hotel InterContinental

Bulevardul Nicolae Balcescu 4

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la